Sprawdź ile wiesz o wieprzowinie

ile jest żelaza w wieprzowinie?

Mięso wieprzowe zawiera duże ilości żelaza, znacznie większe niż szpinak, który ma tylko 2,8 mg na 100 gramów produktu. Dla porównania karkówka wieprzowa zawiera 6,4 mg/100 g, a żeberka – 5,0 mg/100g.

Jakie witaminy są w mięsie wieprzowym?

Wieprzowina to źródło witamin z grupy B, szczególnie tiaminy (B1), która warunkuje prawidłową przemianę węglowodanów oraz funkcjonowanie układu nerwowego.  B1. Jest również bogata w witaminy z grupy B takie jak witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne źródło soli mineralnych takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk.

która część wieprzowiny ma najwięcej białka?

Mięso wieprzowe jest bogate w białko. Zawartość białka zależy od części tuszy, którą wybieramy. Najwięcej białka ma schab, a najmniej żeberka.

JAKIE ZWIĄZKI BIOAKTYWNE ZAWIERA WIEPRZOWINA?

Mięso wieprzowe zawiera również szereg związków bioaktywnych jak kreatyna, L-karnityna, tauryna czy koenzym Q10.

Co to jest sous-vide?

Metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta jest szczelnie w plastikowej torebce próżniowej, a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej  w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania.